09
Jun

SkirtBike 2015 – mișcarea fetelor cochete și îndrăznețe

Text & foto: Denisa Braniște

Weekend-ul ce tocmai a trecut a fost unul plin pentru noi, cu multe biciclete, așa cum v-am obișnuit. În doar trei zile, am luat parte la Skirtbike Brașov, Skirtbike București & Femei pe Mătăsari și BikeRace Brașov. În timp ce Nico și Bea pedalau prin Brașov, eu am rămas în București, ca să vă pot povesti vouă cum a fost cea de-a 6-a ediție Skirtbike.

Coșuleț, floricele, buline și apă = SkirtBike

Coșuleț, floricele, buline și apă = SkirtBike

 

Știm cu toții că Bucureștiul nu e cel mai bike-friendly oraș, și poate fi destul de greu să te descurci cu bicicleta prin traficul infernal existent la orice oră. Și totuși, oamenii sunt încurajați din toate părțile să pedaleze, și devin din ce în ce mai conștienți de beneficiile aduse de mersul pe bicicletă. Astfel, Skirtbike s-a născut din dorința de a arăta ca ciclismul este un mod de viață, nu doar sănătos și util, ci poate fi și „fun, joyful and stylish”. Dress code-ul pentru paradă? Bicicleta și fusta.

Fetele chiar s-au străduit să arate bine și le-a reușit din plin!

Fetele chiar s-au străduit să arate bine și le-a reușit din plin!

Nici băieții nu au încălcat dress code-ul :P

Nici băieții nu au încălcat dress code-ul 😛

Parada a început în fața Palatului Național al Copiilor, și a continuat înspre centrul București-ului, urmând a se încheia pe strada Mătăsari, unde a avut loc, tot în acest weekend, festivalul urban „Femei pe Mătăsari”, ajuns la a 5-a ediție. De cum am ajuns în parcul din fața Palatului, mi-a fugit privirea după zeci de rochii vaporoase, care mai de care mai colorate, cu buline, flori, dungi ori forme geometrice. Nu cred că am mai văzut atât de multe femei frumoase la un loc. Participantele își făcuseră bine temele. Nici florile nu lipseau, fie ele în coșurile de pe biciclete, fie în mainile sau părul mândrelor bicicliste. Am dat și de câțiva băieți îmbrăcați în fuste și rochii care mai de care mai interesante. Am pozat cele mai faine rochii și biciclete, după care am fugit repede la start, să le mai prind o dată, și m-am îndreptat spre Mătăsari. Bineînțeles, traficul a fost îngreunat, iar fetele (și cei câțiva băieți) n-au scăpat de claxoane, ba chiar sunt sigură că s-au auzit și ceva cuvinte nu foarte frumoase din partea săracilor șoferi care stăteau pe loc, la răcoare, în mașină.

O paradă încântătoare :)

O paradă încântătoare 🙂

După vreo oră și jumătate de mers prin soare (eu pe jos, ei cu bicla, alții cu mașina), am intrat în aglomerația de pe Mătăsari și am și pierdut biciclistele… Dar le-am regăsit repede în jurul scenei Skirtbike, așteptând premiile de la tombolă. Cele mai norocoase au plecat acasă cu biciclete colorate sau coșuri pentru bicicletă. După tombolă a urmat un live session Mara, care a pedalat tot traseul alături de fete, iar la final ne-a încântat cu noua  ei piesă Ma Bike, dedicată tuturor biciclistelor prezente pe Mătăsari.

Oana Deliu, biciclistă pionier, mamă a doi copii,  fondatoare SkirtBike.

Oana Deliu, biciclistă pionier, mamă a doi copii, fondatoare SkirtBike.

La final, am reușit să schimb câteva vorbe cu Oana-Maria Deliu, una dintre organizatoare, care ne-a spus: „Skirtbike este un proiect făcut cu pasiune pentru dezvoltarea comunității velo urbane. În fiecare an, Skirtbike înseamnă din ce în ce mai multă muncă, în care se implică peste 20 de voluntari și oameni dedicați cauzei. Ne dorim ca fetele care pedalează an de an la Skirtbike să se simtă bine, să aibă încredere să-și folosească bicicletele zi de zi și să promoveze mai departe mișcarea pentru ca din ce în ce mai multe domnișoare să adopte un stil de viață sustenabil”.

Anul viitor promit să și particip la paradă, n-am să mai fiu acolo doar ca să fotografiez fete și biciclete frumoase. Meanwhile, ride safe, girls!

Bea în cursa pentru cea mai chich biciclistă de la SkirtBike Brașov. Foto: Orsolya Balint

Bea – în cursa pentru cea mai chic biciclistă de la SkirtBike Brașov. Foto: Orsolya Balint

Nico în ținută de SkirtBike adaptată pentru MTB-ul ei Giant. Foto: Horia Petrașcu

Nico – în ținută de SkirtBike, adaptată pentru MTB-ul ei Giant. Foto: Horia Petrașcu